Branding & Rebranding

Brandingul este o parte esențială a modului în este percepută o companie sau produs și îți permite să îți exprimi identitatea într-un mod imediat recunoscut. Brandingul a fost inițial creat pentru a atrage clienții și a vinde produse prin idei simple și atractive. În trecut, brandurile erau doar produse obișnuite, dar acum au devenit mult mai mult decât atât. Ele influențează cum suntem percepuți și cum suntem văzuți de ceilalți.

De la originile sale din timpurile vechi până în prezent, brandingul a evoluat considerabil. Astăzi, nu se rezumă doar la un logo. Este legat de reacțiile emoționale pe care le stârnește în audiență. În prezent, depășește aceste scopuri, transformând simplii cumpărători în clienți loiali și publicul indiferent în ambasadori de brand.

Brandul reprezintă modul în care oamenii percep compania, iar brandingul constă în acțiunile pe care le faci pentru a dezvolta această percepție. Este vorba despre crearea și menținerea consecvenței în ceea ce faci pentru a-ți consolida imaginea. Simplu spus, brandul este ceea ce ești, iar brandingul este tot ce faci pentru a-ți consolida această identitate.

6 situații în care ai nevoie de branding sau rebranding

Ai nevoie de branding sau rebranding în următoarele situații:

1. Brandul este foarte învechit: Dacă brandul tău pare desuet sau nu mai este relevant în contextul actual, rebrandingul poate aduce un suflu nou și o perspectivă actualizată.

2. Vrei să accesezi un target nou: Atunci când vizezi un nou segment de piață sau o audiență diferită, ajustarea brandingului poate atrage și angaja această nouă audiență.

3. Brandul tău s-a dezvoltat, a evoluat: Odată cu evoluția și creșterea companiei sau produselor tale, brandingul trebuie să reflecte noile direcții și maturitatea brandului.

4. Brandul nu mai reflectă valorile tale: Dacă valorile și misiunea companiei tale s-au schimbat și brandul actual nu le mai reprezintă adecvat, este necesar un rebranding pentru a reflecta aceste schimbări.

5. Ai fuzionat sau ai fost cumpărat: În cazul fuziunilor sau achizițiilor, rebrandingul poate fi esențial pentru a alinia valorile și identitatea brandului cu noile direcții și strategii.

6. Îți reorganizezi brandurile care rezolvă nevoi diferite: Dacă ai mai multe branduri sau produse care rezolvă nevoi diferite, rebrandingul poate clarifica și alinia strategia brandului pentru o comunicare mai eficientă și pentru a evita confuziile în rândul consumatorilor.

Importanța brandingului în social media

În social media, brandingul reprezintă un element vital pentru orice afacere în mediul online. Acesta nu este doar despre crearea unui logo sau a unei identități vizuale, ci despre modul în care compania este percepută și interacționează cu publicul pe aceste platforme.

Brandingul nu este doar despre prezentare, ci și despre comunicare, interacțiune cu publicul. Prin tonul, limbajul și conținutul specific, o marcă poate să își definească personalitatea și să creeze legături emoționale puternice cu publicul său. Urmărim creșterea încrederii și loialitatea clienților: o prezență puternică și coerentă în social media inspiră încredere și loialitate în rândul clienților. O marcă care se exprimă clar și autentic atrage o comunitate dedicată și devotată.

Prin brandingul consecvent pe diverse platforme sociale, companiile construiesc o identitate recognoscibilă, consolidându-și prezența și creând o experiență unificată pentru utilizatori. De asemenea, un branding bine pus la punct poate consolida reputația și autoritatea unei mărci în mediul online, aducând beneficii pe termen lung pentru afacere.

Impactul brandingului la raft

Într-un mediu concurențial, brandingul distinctiv și bine conturat face ca produsele să iasă în evidență și să fie recunoscute mai ușor de către consumatorii interesați. Pe lângă un ambalaj atractiv, o prezentare organizată și mesaje clare aduc valoare adăugată în procesul de cumpărare. În plus, un branding bine definit și implementat în mod consecvent la raft contribuie la consolidarea încrederii și loialității clienților față de marcă. Oamenii se întorc să cumpere din nou produsele pe care le recunosc și le asociază cu o experiență plăcută anterioară.

Brandingul la raft transmite informații importante despre produs, incluzând beneficiile, caracteristicile și valorile sale. Mesajele clare și concise facilitează comunicarea eficientă cu publicul țintă. Un branding bine realizat poate genera un interes imediat și poate stârni trăiri pozitive în mintea consumatorilor, conducând adesea la decizia de achiziție.

Etapele de branding, de la logo la big idea

Stabilirea Misiunii, Viziunii și a Valorilor Brandului. Primul pas în procesul de branding constă în definirea misiunii, viziunii și valorilor brandului. Misiunea descrie modul în care compania îmbunătățește starea actuală a industriei, în timp ce viziunea este o imagine a inspirației și motivației pentru realizările pe termen lung. Valorile brandului reprezintă credințele și comportamentul acesteia, fiind fundamentul care leagă clienții care împărtășesc aceleași valori.

Crearea Identității Vizuale. Odată stabilite misiunea, viziunea și valorile, identitatea vizuală devine esențială. Aceasta cuprinde toate elementele grafice care exprimă identitatea brandului și îl diferențiază de restul. De la site-ul web, broșuri, până la designul de ambalaj, identitatea vizuală reprezintă cea mai importantă formă de comunicare vizuală a brandului. O identitate puternică ajută la stabilirea unei conexiuni cu clienții, în timp ce una slabă poate deteriora experiența acestora.

De multe ori, identitatea vizuală este însoțită de un manual de brand, oferind instrucțiuni consistente despre modul în care acesta ar trebui să fie reprezentat în orice situație. Un logo, culori și fonturi sunt esențiale, dar un manual de brand oferă direcții clare pentru o reprezentare constantă și coherentă.

Găsirea Mesajului Potrivit. Mesajul adecvat înseamnă construirea vocii brandului. Vocea reprezintă ceea ce spui, în timp ce tonul se referă la modul în care o spui. Nike și Apple sunt exemple de branduri cu voci și tonuri distincte. Nike are un ton inspirat, motivant, și îi încurajează pe clienți să depășească limitele. Apple transmite încredere, calitate și o experiență intimă exclusivă. Coerența vocii și tonului brandului este esențială pentru construirea unei relații solide și autentice cu publicul.

Când ai nevoie de o agenție de branding

Optezi pentru o agenție de branding pentru a avea o perspectiva strategica asupra business-ului tău și pentru maximizarea prețurilor și sporirea valoarea brandului tău. Alege o agentie cu experință în industrii similare sau alte industrii care te poate ajuta cu insighturi și informatii noi, diferite ca prespectivă și care îți oferă acces la metode de branding pentru a:

• Maximiza profitabilitatea: Brandul puternic îți permite să vinzi produsele la prețuri mai ridicate, sporind valoarea și profitul.

• Accesa noi perspective: O agenție aduce perspective proaspete asupra pieței și metode inovatoare de branding.

• Construi o strategie solidă: Echipa specializată te poate ajuta să conturezi o viziune realistă și strategică pentru afacerea ta.

• Beneficia de experiență diversificată: Experiența în diverse industrii îți aduce insight-uri și informații noi și variate.

Dacă ești antreprenor sau în departamentul de Marketing al unei companii, apelează la o agenție de branding în următoarele momente:

Când ești la început: Când apar întrebări legate de nume, logo, sau campanii și ai nevoie de orientare.

Schimbări semnificative pe piață: În timpul unei schimbări bruște de pe piață sau a apariției unor competitori importanți.

Adăugarea unui nou brand în portofoliu: Pentru a integra eficient noul brand în strategia ta generală.

Setarea de obiective ambițioase: Când managementul își propune obiective noi pentru afacere.

Schimbări majore în comportamentul consumatorilor: În momente precum schimbări de obiceiuri de consum sau perioade de dinamică pe piață.

Investiții în branding: Atunci când îți e dificil să estimezi bugetul pentru activități de branding sau rebranding.

În aceste momente, colaborarea cu o agenție de branding te va ajuta să navighezi cu succes schimbările și provocările pieței, să îți păstrezi relevanța și să-ți dezvolți afacerea într-un mod sustenabil și adaptabil.

De ce sunt esențiale serviciile de branding pentru afacerea ta

Brandingul reprezintă o modalitate de a fi recunoscut - un motiv crucial pentru care brandingul este vital pentru o afacere este că oferă recunoaștere și notorietate companiei în ochii consumatorilor.

Brandul sporește valoarea afacerii - în momentul în care se urmărește extinderea afacerii, brandingul devine esențial. Un brand bine consolidat poate crește valoarea unei afaceri, oferindu-i un avantaj investițional puternic.

Brandingul aduce noi clienți - un brand solid generează recomandări. Atunci când există un brand puternic, există în general o percepție pozitivă în rândul consumatorilor, ceea ce îi face mai predispuși să cumpere, să recomande și să rămână fideli.

Consolidează încrederea în piață - o reputație solidă și un brand bine definit îi ajută pe angajați, parteneri de afaceri, consumatori, potențiali și actuali clienți să aibă încredere în companie.

Dacă nu îți faci cunoscută povestea companiei, a produsului sau serviciului tău, există riscul ca alții să o facă în locul tău, iar asta nu ar putea fi în avantajul tău. De aceea, brandingul este esențial: să te definești înainte ca alții să o facă pentru tine.

 

Atunci când identitatea și prezentarea ta sunt similare cu cele ale competitorilor din industrie și nu te diferențiezi, e momentul să te gândești la rebranding pentru a ieși în evidență.

branding & rebranding

AMBASADORI DE BRAND

Premiu magazin online

Premii

Locul 1, Experienced & Best Mobile Practice, cele mai râvnite premii de magazinele online sunt obținute de brandul agenției noastre 3 ani consecutiv la cel mai mare eveniment de eCommerce și Digital Marketing din România.
Google Partner

Parteneri Google

Agenție Google Ads certificată pentru campanii PPC, Shopping, Display, Video sau Remarketing

Festiv Bucium
Packaging Design
Festiv Bucium
Familia Safir
Strategie de brand. Design de ambalaj
Familia Safir
Safir 25 de Ani
Design Structural. Packaging funcțional
Safir 25 de Ani
Simigeria PETRU
Branding Digital
Simigeria PETRU
Safir de poveste
Packaging corporate
Safir de poveste
Dopo Poco Gourmet
Strategie de Brand
Dopo Poco Gourmet
Safir
Graphic Design. Corporate Packaging
Safir
Proinvest Group
Web Design, Creare site
Proinvest Group
Cotnari
Strategie de Brand
Cotnari

Transformăm idei în experiențe de neuitat

Servicii AI

Blog

Descoperă culisele Artvertising prin ochii profesioniștilor care lucrează aici și experiențele provocatoare pe care le întâlnim zilnic, alături de clienții noștri care ne-au ales.

RETAILUL ÎN 2024, ÎNTRE PROVOCĂRILE ECONOMICE ȘI INFLUENȚA GENERAȚIEI Z

Retailul în 2024, între provocările economice și influența Generației Z
Deși inflația globală este prognozată să scadă în 2024, aceasta va rămâne la nivele nesatisfăcătoare în majoritatea economiilor. Retailerii se vor confrunta cu un mediu macroeconomic dificil, determinându-i să exploreze noi metode de a-și menține afacerile.
TAG: retail, strategie de marketing

MANUALUL DE IDENTITATE VIZUALĂ PENTRU PROGRAMUL REGIONAL NORD-EST 2021-2027, UN GHID EFICIENT PENTRU BENEFICIARII REGIO NORD-EST

Manualul de Identitate Vizuală pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, un ghid eficient pentru beneficiarii REGIO Nord-Est
Agenția Artvertising a realizat Manualul de Identitate Vizuală (MIV) pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.
TAG: miv, manual identitate vizuala

Contact

Artvertising. Din 2003
facem marketing și branding

office @ artvertising.ro
© 2003-2024 Artvertising. Agenție de publicitate • ANPC
  • ro
  • en