Design de ambalaj

Designul de ambalaj este procesul de creare a aspectului exterior al unui produs, conceput pentru a atrage și convinge la raft potențialii consumatori în momentul în care se află în magazin.

Acesta este un element vital al identității unui produs, reflectând brandul și transmitând mesaje esențiale despre produs, cum ar fi calitatea, utilitatea sau specificitatea acestuia. Designul de ambalaj este menit să creeze o conexiune emoțională cu publicul țintă și să îi încurajeze să aleagă produsul.

Este important să se cunoască ce produs vinzi, ce caracteristici tehnice are ambalajul și ce tehnologie folosești. Este important cui se adresează ambalajul, femei și/sau bărbați, ce venituri și ce obiceiuri au. Designul de ambalaj poate face parte integrantă din Strategia Marketing Communication atunci când nu există răspunsuri la întrebările cheie din fișa de produs.

Designul de ambalaj convingător este o abordare strategică și creativă care îmbină aspectele vizuale, funcționale și informative pentru a atrage și influența deciziile de cumpărare ale consumatorilor în momentul în care produsul se află la raft. Este o combinație armonioasă între estetică, mesaj clar și practică, având scopul de a comunica beneficiile și valoarea produsului, evidențiindu-l și făcându-l atractiv, astfel încât să capteze atenția și să convingă cumpărătorii să-l aleagă.

Etapele de realizare a designului de ambalaj

Înainte de a începe procesul de cercetare, întocmim o fișă de produs și apoi identificăm categoriile de consumatori, interesele grupurilor țintă și trandurile în domeniu.

Cercetarea: Este fundamentală în înțelegerea pieței, a concurenței și a publicului țintă. Această etapă implică evaluarea preferințelor consumatorilor, a trendurilor de design și a analizei competitive.  

Definirea obiectivelor și a identității brandului: Se stabilesc obiectivele pentru ambalaj, identitatea și valorile brandului. Se conturează conceptele principale care vor influența designul.

Conceperea și dezvoltarea: Designerii încep să creeze idei și să dezvolte concepte grafice, experimentând cu formele, culorile, ilustrațiile și texturile care să exprime esența produsului și să atragă publicul țintă.

Testare și ajustare: Prototipurile sau modelele inițiale sunt testate pentru a evalua impactul și eficacitatea lor asupra publicului. Feedback-ul obținut este folosit pentru a face ajustări și îmbunătățiri.

Finalizarea și producția: După aprobarea designului, se finalizează toate detaliile și se pregătește pentru producție. Aici sunt definite aspectele tehnice necesare pentru a asigura o reproducere fidelă a designului pe ambalajele finale.

Lansare și evaluare: Produsul cu noul design de ambalaj este lansat pe piață. Se evaluează reacția consumatorilor și impactul acestuia asupra vânzărilor și notorietății brandului. Acest feedback poate conduce la ajustări ulterioare.

Cum știi dacă designul de ambalaj va vinde produsul

Există mai multe modalități de a evalua dacă designul de ambalaj va fi eficient în vânzarea produsului:

Cercetare de piață: Realizarea de sondaje sau focus-groupuri pentru a testa reacțiile oamenilor în fața diferitelor variante de design de ambalaj. Întrebări despre preferințele lor, asocierea cu brandul sau atributele care i-au atras pot oferi indicii prețioase.

Testare A/B: Realizarea unor teste în care se afișează două sau mai multe variante de design de ambalaj, iar apoi se măsoară performanța fiecăruia. Acest lucru poate ajuta la identificarea variantei care atrage cel mai mult atenția sau generează cele mai multe vânzări.

Feedback de la consumatori: În urma lansării pe piață, colectarea și analiza feedback-ului consumatorilor referitor la noul design de ambalaj pot furniza informații esențiale. Comentariile obținute la raft sau recenziile pot evidenția aspecte ce pot fi îmbunătățite sau care au fost percepute pozitiv.

Analiza vânzărilor: Dacă vânzările cresc în urma lansării noului design de ambalaj, acesta ar putea fi un indicator puternic al succesului acestuia. În mod similar, dacă există o scădere sau stagnare, poate fi necesar să se reevalueze aspectele vizuale și să se facă ajustări.

Competiția: Compararea directă a reacțiilor consumatorilor în raport cu designul de ambalaj al competitorilor poate oferi o perspectivă asupra impactului acestuia și a modului în care este perceput în comparație cu altele de pe piață.

Monitorizarea tendințelor: Urmărirea tendințelor în designul de ambalaj și adaptarea continuă a acestuia pentru a se potrivi preferințelor și așteptărilor în schimbare ale consumatorilor.

Un mix de aceste metode poate oferi o imagine mai completă asupra modului în care designul de ambalaj va influența vânzările și recepția produsului pe piață.

Când se face actualizarea designului de ambalaj

Actualizarea designului de ambalaj poate avea loc în mai multe momente definite de teorie sau de practică, în funcție de necesități sau de schimbările în comportamentul consumatorilor sau în industrie. Aceste momente includ:

Rebranding periodic: Multe companii aleg să-și actualizeze designul de ambalaj la intervale regulate pentru a menține proaspătă imaginea brandului și pentru a răspunde schimbărilor de pe piață sau cerințelor consumatorilor. Acest lucru poate avea loc o dată la câțiva ani sau mai des, în funcție de strategia de marketing a companiei.

Lansarea unui nou produs: Când o companie introduce un produs nou sau o extensie a liniei de produse, poate fi un moment oportun pentru a revizui și actualiza designul de ambalaj pentru a reflecta această noutate și pentru a asigura coerența cu brandul.

Reacția la feedbackul consumatorilor: Feedback-ul negativ sau pozitiv al consumatorilor poate fi un semn că designul de ambalaj necesită ajustări. Dacă există critici sau sugestii constante, poate fi timpul să actualizezi designul.

Adaptarea la schimbările de trenduri: Schimbările în preferințele consumatorilor sau în designul și tehnologiile de ambalare pot determina o actualizare. Uneori, schimbările în modul în care sunt percepute culorile, stilurile grafice sau tehnologiile de imprimare pot impune revizuiri în designul de ambalaj.

Alinierea la reglementări sau cerințe de mediu: Schimbările în legislația privind ambalajele, cerințele de mediu sau preferințele privind materialele de ambalare pot determina o actualizare pentru a îndeplini aceste standarde și cerințe noi.

Reacția la schimbările de sezon sau la evenimente speciale: Unele companii aleg să-și actualizeze temporar designul de ambalaj pentru a se potrivi cu anumite sărbători, evenimente sau sezoane, generând o conexiune mai puternică cu consumatorii în perioade specifice.

În esență, momentele pentru actualizarea designului de ambalaj variază în funcție de obiectivele companiei, feedback-ul consumatorilor, tendințele de pe piață și schimbările în industrie sau în mediu.

Designul de ambalaj care convinge la raft prin aspectul, mesajul și funcționalitatea sa reprezintă un procesul de creare care are scopul de a atrage atenția consumatorului și îl determină să aleagă produsul în fața concurenței.

Acest tip de design este strategic elaborat pentru a comunica eficient avantajele și caracteristicile produsului, generând interes și încredere în mintea cumpărătorului și determinându-l să aleagă respectivul produs în fața altora disponibile pe piață. 

design de ambalaj

CONVINGE ȘI VINDE LA RAFT

Premiu magazin online

Premii

Locul 1, Experienced & Best Mobile Practice, cele mai râvnite premii de magazinele online sunt obținute de brandul agenției noastre 3 ani consecutiv la cel mai mare eveniment de eCommerce și Digital Marketing din România.
Google Partner

Parteneri Google

Agenție Google Ads certificată pentru campanii PPC, Shopping, Display, Video sau Remarketing

Festiv Bucium
Packaging Design
Festiv Bucium
Familia Safir
Strategie de brand. Design de ambalaj
Familia Safir
Safir 25 de Ani
Design Structural. Packaging funcțional
Safir 25 de Ani
Simigeria PETRU
Branding Digital
Simigeria PETRU
Safir de poveste
Packaging corporate
Safir de poveste
Dopo Poco Gourmet
Strategie de Brand
Dopo Poco Gourmet
Safir
Graphic Design. Corporate Packaging
Safir
Proinvest Group
Web Design, Creare site
Proinvest Group
Cotnari
Strategie de Brand
Cotnari

Transformăm idei în experiențe de neuitat

Servicii AI

Blog

Descoperă culisele Artvertising prin ochii profesioniștilor care lucrează aici și experiențele provocatoare pe care le întâlnim zilnic, alături de clienții noștri care ne-au ales.

RETAILUL ÎN 2024, ÎNTRE PROVOCĂRILE ECONOMICE ȘI INFLUENȚA GENERAȚIEI Z

Retailul în 2024, între provocările economice și influența Generației Z
Deși inflația globală este prognozată să scadă în 2024, aceasta va rămâne la nivele nesatisfăcătoare în majoritatea economiilor. Retailerii se vor confrunta cu un mediu macroeconomic dificil, determinându-i să exploreze noi metode de a-și menține afacerile.
TAG: retail, strategie de marketing

MANUALUL DE IDENTITATE VIZUALĂ PENTRU PROGRAMUL REGIONAL NORD-EST 2021-2027, UN GHID EFICIENT PENTRU BENEFICIARII REGIO NORD-EST

Manualul de Identitate Vizuală pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, un ghid eficient pentru beneficiarii REGIO Nord-Est
Agenția Artvertising a realizat Manualul de Identitate Vizuală (MIV) pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.
TAG: miv, manual identitate vizuala

Contact

Artvertising. Din 2003
facem marketing și branding

office @ artvertising.ro
© 2003-2024 Artvertising. Agenție de publicitate • ANPC
  • ro
  • en