Identitate vizuală & MIV

Importanța identității vizuale într-un brand este crucială, este primul element care îl vezi și cu care potențialii clienți interacționează atunci când descoperă afacerea ta. Este practic cartea de vizită a brandului tău, transmițând mesaje puternice și amprente durabile în mintea consumatorilor.

Identitatea vizuală include aspecte precum logo-ul, culorile, tipurile de fonturi, stilul fotografic, imageria și chiar tonul de comunicare. Aceste elemente nu sunt doar aspecte estetice, ci sunt componente esențiale care definesc personalitatea și identitatea afacerii tale.

Atunci când identitatea vizuală este puternic construită și corespunde cu valorile, obiectivele și viziunea afacerii tale, poate crea o conexiune profundă și durabilă cu publicul. Este o modalitate de a comunica subtil, dar eficient, ceea ce reprezintă și ce oferă afacerea ta.

Construirea unei identități vizuale nu este doar un proces de design, ci o strategie comprehensivă și complexă care trebuie să fie realizată cu grijă și expertiză. Acest proces implică de obicei colaborarea cu profesioniști în branding și design, care înțeleg profund valorile și obiectivele brandului tău și pot transpune aceste aspecte într-o identitate vizuală autentică și memorabilă. Este esențial să fie în armonie cu esența și direcția pe care vrei să o urmezi cu afacerea ta.

Identitatea vizuală, pe lângă numele firmei, reprezintă un set de elemente care completează și definesc aspectul și percepția brandului în ochii publicului. Aceste elemente includ:

Logo: Simbolul grafic care reprezintă identitatea și personalitatea brandului.

Paleta cromatică: Culorile folosite și modul în care acestea sunt combinate și aplicate în designul brandului.

Fonturile caracteristice: Stilurile tipografice și modul în care acestea sunt utilizate pentru a transmite mesaje specifice.

Elemente grafice distincte: Elemente vizuale suplimentare care contribuie la identitatea unică a brandului.

Imagerie: Fotografiile, ilustrațiile sau alte elemente vizuale care definesc aspectul general al brandului.

Această identitate vizuală este o reprezentare grafică a personalității și valorilor brandului, comunicând esența sa și diferențiindu-l de alte entități similare.

În esență, identitatea vizuală cuprinde tot ceea ce poate fi perceput fizic: de la materialele de marketing, site-ul web și broșuri, până la aspectul fizic al unui spațiu de lucru sau magazin. Manualul de dentitate vizuală oferă reguli și instrucțiuni detaliate despre modul de folosire a acestor elemente, asigurând o prezentare coerentă și constantă a brandului în diverse contexte și medii.

O identitate vizuală bine definită și coezivă facilitează conexiunea cu publicul și construiește o experiență memorabilă. Pe de altă parte, o identitate vizuală incoerentă poate compromite percepția publicului despre brand și poate împiedica crearea unei relații solide cu acesta.

De asemenea, este esențial de menționat că identitatea vizuală este o parte distinctă a identității de brand, care include și alte elemente non-vizuale, cum ar fi vocea brandului, misiunea sau valorile sale. Identitatea de brand este gestionată de specialiștii în marketing și comunicare, în timp ce identitatea vizuală implică designeri și creativi. Identitatea de brand cuprinde și identitatea vizuală, însă nu invers.

Rolul și importanța identității vizuale a brandului

Identitatea vizuală a brandului are un rol esențial în definirea și comunicarea personalității, valorilor și promisiunii sale către publicul țintă. Acest aspect grafic și vizual al brandului joacă mai multe roluri vitale:

Diferențiere și recunoaștere: Identitatea vizuală unică, inclusiv logo-ul, paleta de culori, fonturile și alte elemente distinctive, ajută la diferențierea brandului de ceilalți competitori. O identitate vizuală bine definită facilitează recunoașterea rapidă a brandului în medii diverse și la nivel global.

Construirea încrederii și loialității: O identitate vizuală consistentă și coezivă transmite profesionalism și stabilitate. Când un brand se prezintă într-un mod clar și consecvent, construiește încrederea consumatorilor și îi încurajează să se angajeze pe termen lung.

Comunicare eficientă a valorilor și a mesajului: Elementele vizuale, precum logo-ul și culorile, transmit subtil mesaje despre valorile și misiunea brandului. Un design coerent și corelat cu mesajele specifice transmise ajută la comunicarea eficientă a identității și a direcției brandului.

Impresia inițială și experiența vizuală: Prima impresie contează mult în relația cu publicul. Identitatea vizuală reprezintă primul punct de contact cu potențialii clienți și contribuie la crearea unei experiențe vizuale plăcute și memorabile.

Consistență în interacțiunea cu publicul: Brandul care adoptă o identitate vizuală coezivă și clară oferă o experiență consistentă pe toate canalele de comunicare, creând astfel o conexiune mai puternică și mai autentică cu publicul.

Sprijin în marketing: O identitate vizuală puternică sprijină campaniile de marketing și promovarea, facilitând retenția și recunoașterea brandului și contribuind la succesul pe piață.

În esență, identitatea vizuală nu este doar un aspect estetic al brandului, ci un instrument puternic de comunicare și diferențiere, care contribuie semnificativ la succesul și recunoașterea acestuia în piață.

Procesul de realizare a identității vizuale

Pentru a dezvolta o identitate vizuală coerentă și eficientă, procesul este structurat în două etape principale:

Analiza și auditul: Aceste etape inițiale reprezintă fundamentul pe care se construiește direcția creativă. În faza de audit, se explorează și se analizează competiția și benchmark-urile (brandurile de referință), evidențiind punctele forte ale brandului. Designul urmează să fie aliniat cu strategia brandului, reflectând aceste caracteristici distinctive.

Elaborarea strategiei de brand: Această etapă se bazează pe informațiile obținute în faza de audit, analizează piața și tendințele, și construiește strategia de brand. O strategie solidă menține coerența în timpul implementării campaniilor și a tacticilor de promovare. Acest lucru influențează, de asemenea, modul în care obiectivele companiei se aliniază cu eforturile de marketing.

Începutul formulării strategiei de brand implică definirea clară a scopului companiei: viziunea, motivația și ceea ce dorește să obțină pe lângă profit. Aceasta oferă o direcție clară pentru obiectivele procesului de branding și furnizează orientări pentru etapele următoare.

Cu strategia ca ghid, urmează crearea identității pentru companie, produs sau serviciu. În această fază, se dezvoltă numele brandului și apoi identitatea vizuală. Aceste elemente sunt elaborate de către agenția specializată și sunt prezentate ulterior într-o formă filtrată, după ce multiplele variante sunt selectate și refinează din procesul creativ.

Manualul de identitate vizuală

Manualul de Identitate Vizuală (MIV) este documentul care stabilește regulile generale de identitate vizuală care trebuie respectate și prezintă elementele vizuale obligatorii, o serie de medii de comunicare și responsabilităţile celor care utilizează manualul. MIV este un instrument util de lucru pentru o informare și comunicare, în concordanță cu normele vizuale, în scopul asigurării unei identități vizuale armonioase şi pentru respectarea unitară a regulilor privind vizibilitatea.

Manualul cuprinde un set de modele grafice orientative, numite machete grafice, pentru a ilustra regulile vizuale, dar și limitările în declinările pe materiale similare și modul particularizat de utilizare a identității vizuale în contextul acestora.

Metodologia de realizare a MIV

Etapa 1

1. Documentare

Stabilirea unei viziuni coerente și unitare care cuprinde definirea și poziționarea mărcii.

Extragerea normelor de identitate vizuală.

Stabilirea mediilor de comunicare.

Stabilirea planului de acțiuni și responsabilitățile părților implicate.

Instrumente folosite: Excel, Word

2. Strategie

Stabilirea cuprinsului MIV

Stabilire stil grafic, cromatic, fotografic și iconografic

Stabilirea aplicațiilor care vor fi introduse în manual

3. Ședință de lucru cu beneficiarul, cca 1 oră.

Instrumente folosite: Excel, Word

Etapa 2

1. Creare template manual de identitate vizuală

2. Reguli de utilizare a logoului

Regulile trebuie să genereze și să păstreze aceeași identitate, dar în același timp să permită o anumită flexibilitate și creativitate celor care se vor ocupa de comunicarea mărcii.

Stabilirea caracterelor de literă, stabilirea rapoartelor de dimensionare.

Design reguli și simulări pentru exemplificare a variantelor de folosit.

Poziţionarea brandului, semnătură vizuală: logo, simbol, slogan, forme permise de utilizare, spaţieri impuse, specificaţii culori: CMYK, RGB, alb-negru şi grayscale, backgrounduri, fonturi acceptate

Erori şi interdicţii de utilizare ale semnăturii vizuale, reguli privind utilizarea celorlalte logo-uri, aşezarea în pagină a logo-ului şi sloganului

Informaţii obligatorii pe fiecare material de promovare și realizarea unei grile de verificare a elementelor.

3. Prezentare și aprobare template manualul de identitate vizuală.

4. Ședință de lucru cu beneficiarul, cca 1 oră, pentru obținerea aprobărilor sau corecțiilor.

Instrumente folosite: Excel, Word, CorelDraw, Photoshop, Ilustrator

Etapa 3

1. Aplicarea identității și designul modelelor grafice

Scopul acestei secţiuni este acela de a crea o imagine reală a modului în care identitatea vizuală este aplicată în mediile vizuale specifice.

Realizare layout pentru:

• Semnătură HTML;

• Template Prezentare Power Point;

• Obiecte promoţionale;

• Anunț/Comunicat de presă

• Afişe, pliante, broşuri;

• Pagina web

• Afiş;

• Panou/Placă permanentă;

• Mesh;

• Banner web;

• Autocolante;

• Standuri, bannere stradale, panotaj stradal;

• Totemuri electronice.

2. Transmiterea inițială și continuă a drafturilor, în funcție de aprobări și corecții

3. Inserarea regulilor de utilizare, layouturilor, cuprinsului în template MIV

4. Ședință de lucru cu beneficiarul, cca 1 oră, pentru obținerea aprobărilor sau corecțiilor.

Instrumente folosite: Excel, Word, CorelDraw, Photoshop, Ilustrator

Etapa 4

1. Livrare draft MIV

2. Ședință de lucru cu beneficiarul, cca 1 oră, pentru obținerea aprobărilor sau corecțiilor.

3. Finalizare și livrare MIV

Instrumente folosite: Excel, Word, CorelDraw, Photoshop, Ilustrator

 

Echipa de lucru:

Specialist în comunicare, +10 ani experiență

Doctor în marketing, +15 ani experiență

Art Director, +25 ani experiență

Grafician, +5 ani experiență

 

MIV realizate pentru clienții: Safir SRL (industria cărnii), Nutriva (producător cereale), Vinifruct (agrigultură), Eurotech (comerț), Geotech (servicii), Folina (comerț), Sindicatul Impact (sindicatul BRD – domeniu bancar), Regio (ADR Nord-Est)

 

Aceasta influențează încrederea clienților și le oferă o senzație de familiaritate și siguranță atunci când interacționează cu brandul tău. O identitate vizuală solidă și coezivă ajută, de asemenea, la diferențierea de concurență și la crearea unei impresii durabile în mintea consumatorilor.

identitate vizuală & miv

CEEA CE VEZI DIN PRIMA

Premiu magazin online

Premii

Locul 1, Experienced & Best Mobile Practice, cele mai râvnite premii de magazinele online sunt obținute de brandul agenției noastre 3 ani consecutiv la cel mai mare eveniment de eCommerce și Digital Marketing din România.
Google Partner

Parteneri Google

Agenție Google Ads certificată pentru campanii PPC, Shopping, Display, Video sau Remarketing

Festiv Bucium
Packaging Design
Festiv Bucium
Familia Safir
Strategie de brand. Design de ambalaj
Familia Safir
Safir 25 de Ani
Design Structural. Packaging funcțional
Safir 25 de Ani
Simigeria PETRU
Branding Digital
Simigeria PETRU
Safir de poveste
Packaging corporate
Safir de poveste
Dopo Poco Gourmet
Strategie de Brand
Dopo Poco Gourmet
Safir
Graphic Design. Corporate Packaging
Safir
Proinvest Group
Web Design, Creare site
Proinvest Group
Cotnari
Strategie de Brand
Cotnari

Transformăm idei în experiențe de neuitat

Servicii AI

Blog

Descoperă culisele Artvertising prin ochii profesioniștilor care lucrează aici și experiențele provocatoare pe care le întâlnim zilnic, alături de clienții noștri care ne-au ales.

RETAILUL ÎN 2024, ÎNTRE PROVOCĂRILE ECONOMICE ȘI INFLUENȚA GENERAȚIEI Z

Retailul în 2024, între provocările economice și influența Generației Z
Deși inflația globală este prognozată să scadă în 2024, aceasta va rămâne la nivele nesatisfăcătoare în majoritatea economiilor. Retailerii se vor confrunta cu un mediu macroeconomic dificil, determinându-i să exploreze noi metode de a-și menține afacerile.
TAG: retail, strategie de marketing

MANUALUL DE IDENTITATE VIZUALĂ PENTRU PROGRAMUL REGIONAL NORD-EST 2021-2027, UN GHID EFICIENT PENTRU BENEFICIARII REGIO NORD-EST

Manualul de Identitate Vizuală pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, un ghid eficient pentru beneficiarii REGIO Nord-Est
Agenția Artvertising a realizat Manualul de Identitate Vizuală (MIV) pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.
TAG: miv, manual identitate vizuala

Contact

Artvertising. Din 2003
facem marketing și branding

office @ artvertising.ro
© 2003-2024 Artvertising. Agenție de publicitate • ANPC
  • ro
  • en